Programovanie pre deti – ukážeme Vám tri cesty ako k tomu priviesť aj Vaše dieťa

12. júna 2017, Apliblog.sk, Nezaradené

Dieťa za počítačom – úkaz, ktorý mnohí rodičia vidia neradi. Napadlo vám ale, že čas strávený za monitorom môže byť vašej ratolesti k úžitku aj iným ako „len“ zábavným spôsobom? Čo by ste povedali na to, ak by sa váš syn či dcéra už odmala učili programovaniu? Exituje na to niekoľko super prostriedkov.

 

Karel

Predstava, že sa vaše dieťa bude niekoľko hodín „hrať“ s viac ako 30-ročným Karlom, ktorého ani nepoznáte, môže byť desivá. Lenže tento Karel je programovacím jazykom, ktorý bol vyvinutý v roku 1981, pôvodne ako pomôcka pre študentov pri prednáškach o jazyku Pascal. Napriek svojmu veku je Karel ideálnym momentom v začiatkoch mladých programátorov. Naučia sa v ňom rozkladať zložité problémy na jednoduchšie a používať základné programovacie konštrukcie, na ktoré budú môcť neskôr nadviazať.

 

Ozobot

Malá programovateľná edukačná hračka Ozobot je hitom a mnohé IT kurzy ho majú vo svojom programe. Poslúcha povely, na ktorého ho naprogramujete, a keď žiadne nemá a musí sa rozhodnúť, použije vlastnú umelú inteligenciu. Robot sa programuje v editore OzoBlockly, ktorý sa dá otvoriť v každom webovom prehliadači. Práve tu robota môžete naučiť, čo má robiť a pospájať jednotlivé sekvencie príkazov dohromady podľa logickej postupnosti. Výhodou je, že sa užívateľ môže kedykoľvek pozrieť na tvar príkazu v JavaScripte a získavať tak prvé skúsenosti s ozajstným programovacím jazykom.

 

MIT App Inventor

Projekt MIT App Inventor je ďalšou skvelou voľbou, ako sa z obyčajného užívateľa technológií stať ich spolutvorcom. Zvlášť, keď s ním narábajú aj programátorské kurzy pre deti. Jeho prínosom pre všetkých začiatočníkov je možnosť transformovať zložitý programovací jazyk do vizuálneho rozhrania. V súčasnosti má MIT App Inventor používateľov vo viac ako 195 krajinách sveta, ktorí vytvorili viac ako 7 miliónov aplikácií. Aj tieto čísla sú dôkazom, že tento open-source nástroj má potenciál osloviť široké vrstvy obyvateľstva.

 

 

Ak je aj podľa Vás programovanie pre deti skvelé pre ich budúcnosť, zdieľaj tento článok aj s ostatnými 🙂

 

Staň sa naším fanúšikom na Facebooku. Programovanie pre deti a mnoho iných tém či aplikácií pre tvoj smartfón!

 

Apliblog.sk